Blog Post

Markis husvagn - 5 saker att tänka på innan du köper

  • Av husvagnspoolen
  • 09 juni, 2023
5 tips för att välja rätt markis till din husvagn
Att köpa markis till husvagn kan kännas som en stor investering.

Samtidigt är det ett tillbehör som ger dig ökad bekvämlighet i campinglivet. Du får skugga och svalka, och sätter du på sidoväggar och front har du praktiskt taget ett förtält som kan monteras upp på en kvart.

För dig som gillar att åka runt mycket är en markis kanske mer praktiskt än ett förtält, eftersom det går så snabbt att slå läger.

Men det finns en uppsjö av olika fabrikat och modeller, och för att du ska välja rätt markis vill vi ge dig några tips på vägen.

Påsmarkis eller boxmarkis

Det första att ta ställning till är om du vill ha påsmarkis eller boxmarkis?

En budgetfråga

Påsmarkiserna kostar mellan sex och tio tusen kronor, medan en boxmarkis ligger mellan 18-25 tusen. 

Boxmarkis monteras permanent

Boxmarkis från Thule. Monteras permanent och blir som en del av din husvagn
Boxmarkisen skruvas upp på taket av din husvagn och är inkapslad i en hård konstruktion. Själva markisen vevas ut för hand, eller av en elmotor, och hålls uppe av två ledade armar av aluminium. En boxmarkis är robust och hållbar och kan enkelt fällas ut av en person. Monterad och klar blir den som en del av din husvagn.

Den kan också monteras på väggen, men det rekommenderar vi inte eftersom det blir fula hål i husvagnens vägg som syns ifall nästa ägare vill ha förtält. Om du monterar på vägg så kan du nämligen inte montera förtältet då markisen kommer i vägen. Därmed sjunker andrahandsvärdet på din husvagn.

Påsmarkis monteras i tältlisten

Påsmarkis till husvagn monteras enkelt i kederlisten
Påsmarkisen har en enklare konstruktion. När den är infälld ligger den i en påse av väderbeständig textil som träs in i tältlisten på sidan av husvagnen. Markisen rullas ut för hand och stagas upp av aluminiumstolpar som förankras i marken med tältpinnar och även mot markispåsen mot husvagnsväggen. Tänk på att inte fälla ut en påsmarkis på egen hand, eftersom det finns risk att skada din husvagn om du tappar en pinne eller halkar till med markisen. Påsmarkisen är enkel att ta bort om du inte vill ha den hängande på sidoväggen, eller ska sätta upp ett förtält.

Markis med eller utan sidoväggar och front?

Boxmarkis med väggar och front - blir nästan som ett förtält, men är enklare att montera upp och ner
Oavsett vilken sorts markis du väljer så kan du sätta på sidoväggar och front. De monteras enkelt på markisen med hjälp av markisens kederlister och medföljande överliggare och blir blir i princip vind- och regntäta.

För dig som rör på dig

Resultatet blir nästan som ett litet förtält, fast enklare att sätta upp och plocka ner. Därför väljer campare som gillar att röra på sig ofta markis istället för förtält. Men är du säsongscampare får du istället en bekvämare upplevelse med förtält, eftersom det är större och tätare.

Tänk på att sidoväggarna kan ha olika stor fönsteryta, vilket påverkar ljusinsläppet.

Sidoväggar i olika prisklass

Sidoväggar finns i olika fabrikat, storlekar och priser. Varje tillverkare erbjuder egna sidoväggar. De är skräddarsydda i passform och kostar en ansenlig summa. Men du kan också måttbeställa väggar från andra tillverkare runt halva priset vilket dessutom är ett prisvärt alternativ jämfört med originalväggarna.
Fråga oss gärna så hjälper vi dig hitta rätt.

    List för att fästa lufttält

      På de flesta boxmarkiser sitter det också en tältskena som du kan använda för att fästa ett lufttält och ytterligare utöka din väderskyddade uteplats.

        Storlek och passform

        Markiser finns i olika bredder och djup. För att det ska bli snyggt och bekvämt behöver du hitta en markis som passar storleken på din husvagn. Vi rekommenderar att du väljer så stor markis som du kan ha, eftersom det ger mer yta och bekvämlighet. 

        Men hur stor markis kan du ha?

        Men hur stor markis kan du ha?
        En boxmarkis monteras på den plana delen av ditt husvagnstak. Mät hur lång plan yta du har på taket så vet du hur bred markis du kan ha.

        Påsmarkisen monteras i kederlisten på husvagnens utsida. För bästa montage ska kederlisten helst vara rak och vågrät, men det fungerar även om den är lite välvd. Mät hur lång den vågräta delen av din kederlist är, så vet du hur bred påsmarkis du kan ha.

        Material och kvalitet

        Över lag är de flesta markiser konstruerade av ungefär samma material. Vi kan inte se någon större skillnad i livslängd mellan olika markiser. Oavsett vilket fabrikat du väljer så kommer du kunna njuta av din markis i många år. 

        Montering och demontering

        Det som skiljer olika modeller är främst montage och utfällning. 
        Boxmarkisen är enklare att veva ut och in än påsmarkisen som behöver rullas ut och sättas upp av två personer. Vill du prompt kunna köra ut och in din markis ofta så kanske motordrift är motiverat, men normalt rekommenderar vi inte motor eftersom priset sticker iväg onödigt mycket. Och det är ändå så enkelt att veva in och ut markisen för hand.

        Slutsats

        Att välja rätt markis till din husvagn är viktigt för att göra ditt campingliv både bekvämt och skyddat från väder och vind. Men kostnaden kan svida och därför är det bra att tänka igenom hur du kommer använda din markis i praktiken och vilka behov det innebär.
        Vill du ha hjälp och stöttning så är du välkommen att höra av dig med alla upptänkliga frågor.

        Lycka till!
        Av husvagnspoolen 02 Oct, 2023
        Valet av förtält till din husvagn påverkar din campingupplevelse. Det finns många olika sorters tält och varumärken att välja och investeringen är ansenlig. Därför har vi satt ihop den här guiden som hjälper dig välja rätt.
        Av husvagnspoolen 01 Nov, 2022
        Ska du köpa begagnad husvagn så finns mycket att välja på. Men det är svårt att avgöra skick på en husvagn, därför behöver du noga syna vagnen och alla dokument innan du köper. Här är våra bästa tips.
        Av husvagnspoolen 10 Oct, 2022
        Genom att årligen fukttesta din husvagn eller husbil så kan du upptäcka skador innan det skapar problem och fuktskador. Dessutom måste du fukttesta för att täthetsgarantin ska gälla.
        Av husvagnspoolen 29 Aug, 2022
        Vinterförvara din husvagn på rätt sätt så slipper du vattenskador och mögel. Här är en checklista med saker att tänka på när du ställer din husvagn på vinterförvaring.
        Av husvagnspoolen 23 Jun, 2022
        Husvagn eller husbil? Det är frågan många undrar över. Beroende på din ekonomi och dina respreferenser så kan det finnas anledning att välja det ena eller det andra.
        Av husvagnspoolen 01 Jun, 2022
        Komplett lista över alla elbilar som kan dra husvagn, och de som inte kan det. Med dragvikter på alla nu lanserade elbilar i Sverige.
        Av husvagnspoolen 12 Dec, 2019
        Ja det låter som att det inte kommer kosta de orimliga 25.000:- om året för en vanligt brukande av husbilar, om man lyssnar på finansminister Magalena Anderssons senaste uttalande:
        – Det är rimligt att husbilar beskattas för sina utsläpp när de körs. Men husbilar används inte som andra bilar. Därför ska det vara enkelt att ställa av husbilen och inte skatta för en husbil när du inte använder den,  säger Magdalena Andersson i pressmeddelandet.
        Läs hela artikeln nedan:
        https://www.husbilhusvagn.se/nyheter/husbilsskatten-analys
        Av richard_husvagnspoolen 06 Sep, 2019

        INGEN SKATTEÖKNING PÅ 2019-FORDON I LAGER

        Som de flesta av er säkert redan har sett så kommer den nya fordonsskatten att påverka nya husbilar. Däremot berörs inte några begagnade husbilar.

        Efter att Transportstyrelsen i somras gick ut med informationen att husbilarna skulle klara sig undan den ökade fordonsskatten så kom det nya beskedet för några veckor sedan som ett riktigt bakslag. Transportstyrelsen lade sig platt och tog tillbaka de felaktiga uppgifterna. De oklara beskeden har väckt många frågor om vilka husbilar som egentligen kommer att påverkas av den förhöjda skatten (även för oss inom branschen). Vi ska nu försöka att räta ut några frågetecken.

        Den nya fordonsskatten tas ut från och med 1 januari 2020, men kravet på att ange de nya koldioxidvärdena enligt det så kallade WLTP* (som i sin tur medför betydligt högre fordonsskatt) gäller från 1 september i år. Vi har dock fått dispens för nya lagerfordon av 2019 års modell, vilket innebär att de inte får någon skatteökning.

        Såhär påverkas de husbilar vi har till försäljning:

        • Inga begagnade fordon påverkas.
        • Lagerfordon av 2019 årsmodell behåller den gamla skatten även efter 1/1 2020, oavsett när de säljs och sätts i trafik.
        • Fordon av 2020 års modell påverkas av skatteökningen.

        Skattehöjningen påverkar de nya husbilarna under de första tre åren, för att år fyra återgå till den lägre skatten.

         

        *WLTP är en ny beräkningsmodell för koldioxidutsläpp som baseras på verklig kördata. Från 1 september är det krav på att vissa husbilar ska vara testade enligt WLTP, vilket medför en betydligt högre fordonsskatt.

        Av Magnus Keineby 24 Feb, 2019
        https://www.campagon.se/Start/Start
        Det är den enda branschunika annonsplatsen för husvagnar och husbilar! De har även tillverkat vår nya hemsida, och alla våra fordon finns nu med på Campagon!
        Share by: