Blog Post

Fukttest husvagn & husbil

  • Av husvagnspoolen
  • 10 okt., 2022

– Därför ska du fukttesta din husvagn varje år

Att fukttesta din husvagn eller husbil varje år är hjälper dig att upptäcka och åtgärda fukt INNAN det hinner göra någon större skada. De flesta vagnar är noggrant tätade i fabriken, och tillverkaren av tätningsmedlet säger att tätningen skall hålla i ca 8 år.

Men täthetsgarantin gäller bara om du fukttestar din husvagn varje år. Har du otur kan du dra på dig fukt som på kort tid ger mögel eller skador på konstruktion och isolering, som du får laga för egna pengar.

Därför är det viktigt att göra en fukttest på din husvagn varje år.

Boka fukttest här…

Fuktskador är vanliga

Vi byter in hundratals begagnade husvagnar på Husvagnspoolen varje år, och ett av de vanligaste problemen är fuktskador. Ibland är det lindrigt och enkelt att åtgärda, men ofta ser vi vagnar med stora skador, vilket gör att inbytespriset sjunker rejält.

Fukt kan ge mögel och skador på kaross

Problemet är att regn och fukt tränger sig in i öppningar i karossen, i fönster, dörrar, och i skarvar mellan vägg och tak etc. I värsta fall rinner det in i vagnens isolering och reglar, som suger i sig vattnet som en svamp. Sen dröjer det inte länge förrän du har lukt och mögel i husvagnen. Och när vinterkylan kommer kan frostsprängningar ge stora skador på karossen som är dyra att åtgärda.

Även relativt nya husvagnar och husbilar kan drabbas av fukt. Därför är det viktigt att göra fukttest från år ett på din husvagn eller husbil så att du kan upptäcka och åtgärda eventuella problem tidigt.

Vad kostar en vattenskada?

Att täta ett fönster kan kosta ett par tusenlappar, men om problemet hinner sprida sig kan det kosta 15-50 tusen kronor att åtgärda, på ett specifikt ställe.

Hur ofta ska man fukttesta husvagnen eller husbilen?

För att täthetsgarantin ska gälla ska du testa din husvagn eller husbil varje år hos en fackman.

Enligt avtalet mellan Konsumentverket och Husvagnsbranschens Riksförbund gäller täthetsgarantin "endast under förutsättning att husvagnen/husbilen genomgått den årliga täthetskontrollen. Täthetskontrollen ska utföras av någon som kan utföra den på ett fackmannamässig sätt i enlighet med föreskrifterna i serviceboken".

Läs avtalet i sin helhet här…

Hur fukttestar man en husvagn?

Att genomföra en fukttest av en husvagn eller husbil kräver systematisk noggrannhet och erfarenhet.

På Husvagnspoolen har vi en checklista som vi utgår ifrån, för att inte missa några viktiga punkter. Vi använder de bästa instrumenten som finns på marknaden för att mäta fukten på alla ställen där vatten kan tränga in. Men framförallt så har vi lång erfarenhet, så vi vet exakt var vissa årsmodeller och vissa fabrikat har de värsta och vanligaste fuktskadorna.

Be om protokoll

Efter genomförd fukttest ska du alltid få ett protokoll som visar vilka tester som har genomförts, och vilka fukthalter som har uppmätts. Ett tips till dig som ska köpa begagnad husvagn är att alltid kräva att få med protokollet från senaste fukttesten.

Förebygg fukt och skador

Många fuktskador uppstår under vinterförvaringen. För att undvika skador är det viktigt att tömma din husvagn eller husbil på allt vatten. Ta bort textilier och parkera vagnen lutande så att snö och vatten kan rinna av. Om du drar en presenning över vagnen så är det viktigt att det finns ordentligt med luft mellan vagnen och presenningen så att det inte bildas kondens.

Du kan läsa mer om hur du bäst vinterförvarar din husvagn här…

Slå vakt om vagnens andrahandsvärde

Genom att fukttesta varje år så kan du hitta och förebygga skador innan de uppstår. På så sätt förlänger du livslängden på din husvagn och slår du vakt om andrahandsvärdet.

Lycka till med ditt husvagnsägande.

Av husvagnspoolen 02 Oct, 2023
Valet av förtält till din husvagn påverkar din campingupplevelse. Det finns många olika sorters tält och varumärken att välja och investeringen är ansenlig. Därför har vi satt ihop den här guiden som hjälper dig välja rätt.
Av husvagnspoolen 09 Jun, 2023
Att köpa markis till husvagn är en stor investering. Läs 5 saker som hjälper dig välja mellan boxmarkis och påsmarkis
Av husvagnspoolen 01 Nov, 2022
Ska du köpa begagnad husvagn så finns mycket att välja på. Men det är svårt att avgöra skick på en husvagn, därför behöver du noga syna vagnen och alla dokument innan du köper. Här är våra bästa tips.
Av husvagnspoolen 29 Aug, 2022
Vinterförvara din husvagn på rätt sätt så slipper du vattenskador och mögel. Här är en checklista med saker att tänka på när du ställer din husvagn på vinterförvaring.
Av husvagnspoolen 23 Jun, 2022
Husvagn eller husbil? Det är frågan många undrar över. Beroende på din ekonomi och dina respreferenser så kan det finnas anledning att välja det ena eller det andra.
Av husvagnspoolen 01 Jun, 2022
Komplett lista över alla elbilar som kan dra husvagn, och de som inte kan det. Med dragvikter på alla nu lanserade elbilar i Sverige.
Av husvagnspoolen 12 Dec, 2019
Ja det låter som att det inte kommer kosta de orimliga 25.000:- om året för en vanligt brukande av husbilar, om man lyssnar på finansminister Magalena Anderssons senaste uttalande:
– Det är rimligt att husbilar beskattas för sina utsläpp när de körs. Men husbilar används inte som andra bilar. Därför ska det vara enkelt att ställa av husbilen och inte skatta för en husbil när du inte använder den,  säger Magdalena Andersson i pressmeddelandet.
Läs hela artikeln nedan:
https://www.husbilhusvagn.se/nyheter/husbilsskatten-analys
Av richard_husvagnspoolen 06 Sep, 2019

INGEN SKATTEÖKNING PÅ 2019-FORDON I LAGER

Som de flesta av er säkert redan har sett så kommer den nya fordonsskatten att påverka nya husbilar. Däremot berörs inte några begagnade husbilar.

Efter att Transportstyrelsen i somras gick ut med informationen att husbilarna skulle klara sig undan den ökade fordonsskatten så kom det nya beskedet för några veckor sedan som ett riktigt bakslag. Transportstyrelsen lade sig platt och tog tillbaka de felaktiga uppgifterna. De oklara beskeden har väckt många frågor om vilka husbilar som egentligen kommer att påverkas av den förhöjda skatten (även för oss inom branschen). Vi ska nu försöka att räta ut några frågetecken.

Den nya fordonsskatten tas ut från och med 1 januari 2020, men kravet på att ange de nya koldioxidvärdena enligt det så kallade WLTP* (som i sin tur medför betydligt högre fordonsskatt) gäller från 1 september i år. Vi har dock fått dispens för nya lagerfordon av 2019 års modell, vilket innebär att de inte får någon skatteökning.

Såhär påverkas de husbilar vi har till försäljning:

  • Inga begagnade fordon påverkas.
  • Lagerfordon av 2019 årsmodell behåller den gamla skatten även efter 1/1 2020, oavsett när de säljs och sätts i trafik.
  • Fordon av 2020 års modell påverkas av skatteökningen.

Skattehöjningen påverkar de nya husbilarna under de första tre åren, för att år fyra återgå till den lägre skatten.

 

*WLTP är en ny beräkningsmodell för koldioxidutsläpp som baseras på verklig kördata. Från 1 september är det krav på att vissa husbilar ska vara testade enligt WLTP, vilket medför en betydligt högre fordonsskatt.

Av Magnus Keineby 24 Feb, 2019
https://www.campagon.se/Start/Start
Det är den enda branschunika annonsplatsen för husvagnar och husbilar! De har även tillverkat vår nya hemsida, och alla våra fordon finns nu med på Campagon!
Share by: